12 tips om veilig op de trampoline te springen

Trampolinespringen vind ik zo leuk! Alleen ben ik soms wat overenthousiast waardoor het gevaarlijk kan worden. Daarom is het belangrijk om er alles aan te doen om ongelukken te vermijden. Ik deel jou graag mijn tips mee om veilig op de trampoline te springen.


1. Vind de perfecte plek

Heel belangrijk is de plaats waar je jouw trampoline zet. Zet de trampoline op een vlakke ondergrond zodat die stabiel staat. In de trampoline zelf kan het er wel eens wild aan toegaan, dus voorzie zeker ook een valzone. Die valzone bestaat best uit zand of gras. Indien er dan toch iets mis gaat, beland je nog op een zachte ondergrond.


2. Check rond het veiligheidsnet

Heb je een veiligheidsnet? Dan kijk je ook best even rond de trampoline. Een net veert namelijk altijd een beetje mee. Zet daarom de trampoline niet te dicht bij muren, hekken of andere speeltoestellen.


3. Boven en onder de trampoline gekeken? Check!

Wat minder opvallend is, is de ruimte onder en boven de trampoline. Hangen er geen takken van bomen over de trampoline? Controleer ook of er niets onder de trampoline ligt.


4. Maak de trampoline goed vast

Door weer en wind, of toch maar niet? Zo kunnen hevige windstoten trampolines gemakkelijk verplaatsen. Zorg er daarom voor dat je de trampoline altijd stevig vaststaat.


5. Trampoline ≠ springplank

Hoe leuk het ook lijkt, gebruik de trampoline niet als springplank om op andere speeltoestellen te geraken. Kinderen moeten eerst stoppen met springen om daarna veilig van de trampoline kruipen. Een laddertje is daarvoor een handige oplossing. Zie dus dat jouw mini mensje niet rechtstreeks van de trampoline op de grond springt.


6. Kijk wat ik kan

Spreek regels af bij het proberen van nieuwe sprongen. Denk daarbij eens na over mogelijke salto’s die jouw mini mensje wilt maken. Welke trucjes vind je oké en welke niet?


7. Spring alleen

Houd een oogje in het zeil en vermijd dat meerdere kinderen tegelijk op de trampoline springen. De weerslag kan tot onvoorziene sprongen leiden. Op die manier kunnen kinderen namelijk zichzelf en anderen bezeren.


8. Geen ander speelgoed welkom

Zorg ervoor dat er geen ander speelgoed in de trampoline ligt. Die kunnen bijvoorbeeld beginnen stuiteren en zo jouw kind verwonden. Bovendien zijn de sprongen van kinderen niet helemaal controleerbaar. De kans is zeer groot dat ze op het speelgoed terechtkomen.


9. Blote voeten zijn de max

Laat sokken achterwege. Kinderen kunnen hun sprongen beter controleren wanneer ze op blote voeten springen.


10. Spring niet wanneer het nat is

Laat je kinderen enkel op de trampoline springen wanneer het springdoek droog is. Anders bestaat de kans dat ze uitglijden en lelijk kunnen vallen.


11. Beveilig je trampoline

Een veiligheidsnet is bij trampolines geen overbodige luxe. Het houdt kinderen tegen zodat ze niet naast de trampoline kunnen vallen. Verder kan er ook een trapje aan de trampoline vastgemaakt worden. Die zorgt ervoor dat kinderen gemakkelijker in en uit de trampoline kunnen kruipen.


12. Check de staat van de trampoline

Controleer regelmatig de staat van de trampoline. Het is zeer belangrijk dat bijvoorbeeld de beschermrand juist blijft zitten om verwondingen te vermijden. Indien de trampoline een mankement vertoont moet dat opgelost worden vooraleer kinderen er weer op kunnen springen.

Dat waren al heel wat tips! Heb je er zelf ook nog goede? Laat dan zeker een reactie achter.


Ontdek alle trampolines


Veel springplezier, Lionel